Gör dina egna taklampor med lufttorkande lera

Publicerat av Fanny Zedenius den

Jag älskar att göra egna lampor. Så har det varit ända sedan vi lärde oss att koppla kablar och göra lampor i träslöjden när jag var 10, och sedan dess har jag gjort många lampor. När vi flyttade på försommaren började jag fundera på vilken belysning jag skulle vilja ha ovanför vårt matbord. I vår förra lägenhet hade vi en annan hemmagjord lampa, men det var dags för något nytt!

Jag har fått flera önskemål om att skriva en guide till hur jag gjorde dessa lampor, men innan jag börjar vill jag bara betona att jag inte på något sätt är en legitimerad elektriker. Alla experter avråder från att göra egna lampor och att överhuvudtaget hålla på med elektricitet om man inte är utbildad ifall något skulle gå fel och eftersom det är en potentiell brandrisk. Så med andra ord, om du ska göra lampor så gör det på egen risk. Med det sagt är det verkligen inte så svårt! :D Den här guiden kommer inte att fokusera på den elektriska delen av att tillverka lampan (kolla Youtube om du inte är bekant med hur man kopplar kablar) utan snarare på lampskärmsdelen.

 

För detta projekt använde jag:

  • 3 lampsocklar i porslin (E27)
  • lamppropp
  • DAS Air-Hardening Modeling Clay (vit)
  • Textilkabel i guldfärg (ungefär 6 meter)
  • Terminalblock/Sockerbit
  • Eltejp
  • Papper
  • Sax
  • Hårt, tjockt papper/kartong
  • Kavel
  • Fint sandpapper
  • (liten gummiring/gummiband)

Steg 1

Klipp av en 10-15 cm lång sladd av din kabel och anslut den i ena änden till din kontakt och den andra änden till ditt terminalblock.

 

Steg 2

Klipp ytterligare tre sladdar, vardera mellan 120-180 cm långa (mät hur lågt du vill att dina lampor ska hänga, räkna längden från kontakten till kroken i taket sedan till lampan). Sätt i kablarna i den andra änden av kopplingsplinten. Det här är lite knepigt eftersom det är tight med tre kablar i ett hål och det kan säkert göras enklare, men jag använde eltejp för att hålla allt på plats. 

 

Steg 3

Ta en bit lera och täck kopplingen. Pressa helt enkelt leran runt den anslutna delen. Det här döljer denna fula del och hjälper till att hålla sladdarna på plats!

 

Steg 4

Dags att börja jobba på dina lampskärmar!

Klipp ut en papperscirkel (~16-20 cm i diameter). Placera en av lampsocklarna i mitten och rita en svag cirkel runt den i mitten av papperscirkeln. Rita en ny cirkel inuti den och gör den cirka 3 mm mindre runt om.

Klipp in i din papperscirkel mot mitten och klipp sedan ut den minsta mittcirkeln. Klipp ut en "tårtbit" från pappersmallen. Börja så smått att göra tårtbiten större medan du testar formen på din papperslampskärm. Ju mindre tårtbiten är desto plattare blir lampskärmen och ju större desto mer A-formad.

 

Steg 5

Ta en bit av leran och använd en kavel för att kavla ut en tunn bit, tillräckligt stor för att matcha ditt pappersutklipp. Jag gjorde min ca 3 mm tunn - hade den varit tunnare skulle den ha blivit för ömtålig, men hade den blivit för tjock hade den sett klumpig ut.

Skär ut din lampskärm i lera. Vid "tårtbiten", lägg till en extra centimeter på ena sidan så att sidorna överlappar när du stänger mellanrummet.

Gör två till.

 

Steg 6

Använd ditt pappersutklipp för att göra tre kraftigare pappersmallar av tjockare papper eller till och med kartong. Tejpa igen luckorna (tårtbitarna) och försök göra papperslampskärmarna så jämna som möjligt.

 

Steg 7

Lägg dina lampskärmar i lera ovanpå pappersmallarna och sammanfoga sidorna i mellanrummet på varje. Doppa fingrarna i vatten och jämna till ytan, speciellt där leran överlappar.

Låt torka i 24 timmar.

 

Steg 8

Lyft försiktigt bort lampskärmarna från pappermallarna. Ta ett fint sandpapper och jämna försiktigt till ytan så de blir riktigt mjuka och lena och upprepa runt kanterna tills du är nöjd.

 

Den här delen är lite knepigare. Använd sandpappret för att göra hålen i mitten till den perfekta runda formen och storleken för dina lampsocklar. Hålen måste vara mindre än dina lampsocklar så att de kan vila på dem.

 

Steg 9

Mina porslinsuttag var blanka vilket inte matchade med de matta lampskärmarna, så jag använde sandpappret för att ta bort glasyren. Sedan använde jag mörkbrun akrylfärg och målade små fläckar och prickar på dem. Jag gjorde samma sak med lampskärmarna.

 

Steg 10

När du är nöjd med utseendet på dina lampskärmar och skärmarna passar dina socklar är det dags att ansluta sladdarna till sockarna. Var försiktig så att du inte slår sönder dina lampskärmar av misstag!

Sidanteckning: Jag hade några vita gummiringar hemma som jag satte på mina uttag under lampskärmarna som ett extra stöd för dem. Du kan använda ett diskret gummiband för detta.

 

Steg 11

Dina taklampor är i princip klara! Dags att hänga dem. Jag hängde upp mina genom att borra i mitt tak och fästa vita krokar. Jag knöt sedan knutar runt snören så de hade öglor som jag hängde på krokarna.

Helt klar! :)

 

Är du ny här? Jag heter Fanny Zedenius och driver ett litet företag i Sverige som heter Createaholic. Du hittar min bästsäljande bok om makramé för nybörjare här samt mina två nyare böcker, och du kan spana in mig på Instagram här. På den här hemsidan säljer jag allt du behöver för att komma igång på din textilhantverksresa - vare sig det är makramé, vävning, virkning eller något annat! Jag lägger även då och då upp nya blogginlägg där jag delar med mig av några av de kreativa projekt jag jobbar med.
Jag hoppas att du ska trivas här i mitt hörn av Internet!
Kram, Fanny

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Kommentarer

  • @Keri Sue Thank you so much! Yes definitely pleating could work, just might be a bit more work. :) And I love the cracked pepper idea! Genius indeed!

    Fanny aka Createaholic on
  • I adore these! I also used to make lamps (little table cylinder lamps with rice paper)and I was looking for a tutorial on little ceramic shades, I may even try to pleat them? Do you think that would work?
    My friend @mikylacreates works with clay and she rolled some fresh cracked pepper to make the speckling, which is genius!

    Keri Sue on
  • I like the brown spots, kinda like a bird egg. & I gotta say you made something I appreciate very much.

    pat clooney on
  • This is brilliant. I am working on making 3 pendants now.

    Marlene on
  • air dry clay -by definition – is made not to crack when drying . and it won’t shatter like fired clay.
    I don’t know which kind of air dry clay she uses ( please comment) but here in New Mexico we have a low fire fiber clay ( “Sheepdog” at NM clay) that can be used as air dry clay .

    Matih on
  • thank you very much for sharing your creation and instructions to replicate.
    kind regards
    Annie Sousa

    anne sousa on
  • @Cee:
    Yes, it’s 1.5 years later and they still look like they’re new! :)
    /Fanny

    Fanny aka Createaholic on
  • These look beautiful. I was thinking of doing this too, would you happen to know if they’ve held up without cracking?

    Cee on

Lämna en kommentar