Måla citronträd som muralmålning med mig

Publicerat av Fanny Zedenius den

Jag älskar att inspirera människor att vara modigare i sin kreativitet! Vissa tycker att det är lite läskigt att bara måla om en vägg i en ny färg, och tanken på en muralmålning känns kanske omöjlig. Faktum är dock att det inte behöver vara så svårt! I det här blogginlägget tar jag dig igenom alla steg när jag målade mitt citronträd. Jag hoppas du tycker om det!

Jag har målat två muralmålningar och bägge har varit av citronträd. Den första var mer abstrakt och mindre realistisk medan jag med den andra ville försöka måla ett mer realistiskt träd inspirerat av traditionella botaniska illustrationer.

Mitt första citronträd.

 

Även om jag inser att resultatet av din målning kommer att vara beroende av dina egna färdigheter tror jag verkligen att du kommer att bli glatt överraskad över hur fantastisk väggmålningen blir när du väl tar ett steg tillbaka och beundrar den. Det behöver inte se realistiskt eller perfekt ut, den övergripande effekten kommer ändå att vara vacker. Och dessutom - skulle du inte bli nöjd kan du alltid måla över det igen. ;)

Vid min första väggmålning använde jag vanlig väggfärg (plastbaserad). Jag köpte ett par mindre provburkar och använde dessa för att blanda mina egna nyanser (några gröna nyanser, brunt, gult, rött, vitt). När jag målade mitt andra citronträd ville jag ha plastfri och miljövänlig färg och valde därför Auro ekologiska färger. Jag köpte ett gäng mindre provfärger (olika nyanser av grått, grönt, blågrönt, vitt och rött) och två större burkar med grönt och gult. Jag använde en målarroller för att måla den gröna bakgrunden först, och sedan använde jag vanliga små målarpenslar som jag hade hemma till själva trädet.

 

Efter att den gröna bakgrundsfärgen hade torkat ritade jag konturerna till trädet med krita. Detta är det bästa rådet jag kan ge dig eftersom du kan fortsätta att sudda och göra om formen på ditt träd tills du är helt nöjd. Jag fokuserade främst på att få mitt träd i en fin form med symmetriska men realistiska grenar och en jämn spridning av citroner. Jag skissade inga löv eller andra mindre detaljer.

När jag var nöjd med konturerna började jag måla citronerna i en solid färg bara för att få rätt form. Som ni ser på citronen till vänster såg jag till att vissa citroner delvis skulle täckas av löv.

Jag vet att det kan kännas lite märkligt att måla citronerna först och att ens första instinkt är att måla trädstam och grenar först. Anledningen till att jag börjar på citronerna är att dessa är de viktigaste fokuspunkterna i trädet. Om stammen och grenarna kommer först, målas citronerna (och bladen) antingen bredvid eller bakom grenarna, inte framför dem.

När jag var klar med den delen var det dags att börja jobba med nyanserna och strukturen på citronerna. Jag studerade riktiga citroner och tittade på botaniska illustrationer för att få inspiration.

Ett tips jag tycker är viktigt är att jobba med det naturliga ljuset du har i ditt rum. I vårt sovrum är fönstret till höger om denna vägg. Därför såg jag till att skuggorna var till vänster och att det såg ut som att ljuset reflekterades på höger sida (högdagrar).

När jag väl var nöjd med citronerna gick jag vidare till bladen. Jag använde en mörkare nyans av grönt och målade alla bladen i den färgen innan jag påbörjade skuggor och högdagrar.

Så här i efterhand kunde jag nog lika gärna ha målat dem med stjälkar, skuggor och blänkande partier direkt och på så vis sparat tid, men jag ville se att jag var nöjd med mängden blad och deras placeringar innan jag gjorde allt det jobbet. Hur som helst, jag tillämpade samma logik som jag gjorde med citronerna och placerade skuggor till vänster och högdagrar till höger.

Närbild på citroner och blad. Som du kan se ser citronerna och bladen inte så fasligt detaljerade ut på nära håll. När du arbetar med skuggorna och högdagrar, kliv ofta bakåt för att se hur detaljerna ser ut på avstånd. Annars är det lätt att förlora sig i detaljerna och glömma helheten.

Nu till att knyta ihop det hela med grenar och stam! Jag började med att måla en mörkare kontur och fyllde den sedan med en gråbrun färg.

 

Efter det började jag lägga till skuggor och textur. Till detta använde jag en superenkel teknik där jag bara målade horisontella penseldrag upp och ner på stammen, lätt böjda för att efterlikna stammens/grenarnas runda form. Jag applicerade mörkare penseldrag på vänster sida och ljusare på höger.
Jag lade även till lite extra detaljer på stammarna som avbrutna grenar och jag lekte med skuggning där grenarna möter stammen, så att en del ser ut att komma ut bakom stammen (den nedre grenen här) och några framför (den övre grenen). Jag fortsatte att måla lager av streck tills jag var nöjd med utseendet. Återigen, nyckeln är att regelbundet backa bakåt för att inspektera.

 

Det var allt! Det är alla steg som krävs för att göra en muralmålning med citronträd. Visst, det kräver mycket tid och tålamod... Personligen nådde jag aldrig en punkt där jag kände att jag var 100% färdig, jag kunde ha hållit på så mycket längre med att lägga till fler detaljer och få det att se mer realistiskt ut. Men jag gillar det såhär! Jag kan ju alltid bestämma mig för att plocka fram min pensel igen och måla lite mer på den.

Jag hoppas att du gillade det här inlägget och att du känner dig uppmuntrad att testa att måla en väggmålning till dig själv om du också har drömt om det!

Är du ny här? Jag heter Fanny Zedenius och driver ett litet företag i Sverige som heter Createaholic. Du hittar min bästsäljande bok om makramé för nybörjare här samt mina två nyare böcker, och du kan spana in mig på Instagram här. På den här hemsidan säljer jag allt du behöver för att komma igång på din textilhantverksresa - vare sig det är makramé, vävning, virkning eller något annat! Jag lägger även då och då upp nya blogginlägg där jag delar med mig av några av de kreativa projekt jag jobbar med.
Jag hoppas att du ska trivas här i mitt hörn av Internet!
Kram, Fanny

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Kommentarer

  • Hi @Celine,
    Glad you like my lemon tree! The paint I used is Auro Natural Paints, I have linked them in the beginning of the blog post. :)
    Regular paint for indoor walls also work!

    Fanny of @createaholic on
  • I love this idea! I’m thinking of doing a simple chinoiserie style for one wall in the bedroom and I’m trying to build the courage to start! Just curious what paint did you use for the design? Will normal acrylic paint do? Thanks!

    Celine on
  • Hello @Jenna,

    I’m afraid I wasn’t entirely happy with the shade of green I chose so I ended up mixing in some of my sample shades. So I can’t help you unfortunately!

    Best of luck,
    Fanny aka Createaholic

    Fanny aka Createaholic on
  • Hi! What shade of green did you use by Auro Natural Paints?

    Jenna on
  • Absolutely love this! Thank you so much for sharing the steps for this. In a few months I shall be trying this out in my back bedroom which faces north. I was going to paint the whole room a sunny mellow, yellow. I shall add a feature wall behind the bed now with a gorgeous lemon tree. 🤩

    Lydia Bryce on
  • I absolutely love the creativity and bravery behind painting murals, and your lemon tree mural is truly inspiring! Your detailed step-by-step guide, especially focusing on the natural light and the strategic approach to painting lemons and leaves, makes it feel achievable for someone like me who’s not an artist. Thanks for sharing your artistic journey and encouraging us to unleash our creativity at home

    Zahra Lari on
  • Hi @Chris! I used Auro Natural Paints. I have linked them in the beginning of the blog post. :)

    Fanny of @createaholic on
  • Looks great! Which paint did you use?

    Chris on
  • Very beautiful. Very brave. Well done.🌺🌺🌺

    Lorraine Cannell on

Lämna en kommentar