Gör din egen makramékorg

Publicerat av Fanny Zedenius den

Här kommer jag att visa dig hur du gör din alldeles egna makramékorg med hjälp av en träbotten och 4 mm naturligt bomullsrep. Längst ner på denna sida hittar du en video där jag går igenom hela processen.

Du behöver:

Du kan använda vilken rund träbotten som helst (oval eller rund, inte fyrkantig), tekniken är densamma. Mängden snören du behöver, och längder, beror på hur många hål det finns i din träbotten och hur hög du vill att din korg ska vara.

I videoinstruktionen använder jag en 10 cm rund träbotten med 20 hål i och min lilla korg mäter ca 14-15 cm på höjden. Jag klippte 20 snören som vardera är 120 cm långa. Snörena blir väldigt korta till slut vilket jag personligen gillar eftersom det inte finns så mycket över att slänga, men vill du inte pilla så mycket med dina snören bör du klippa dem längre (kanske lägga till 10-15 cm till varje snörlängd).

För att göra en högre korg, lägg till längd på varje snöre. Givet att du använder 4 mm rep kräver 2,5-3 cm extra höjd på korgen ca 16 cm extra längd per snöre.

För att göra korgen kommer du främst att knyta makraméknutar (square knots). Om du vill ha mer hjälp med att lära dig makraméknuten kan du kolla in mina instruktionsvideor här.

Viktigt! Om din träkorg har ett ojämnt antal hål måste du lägga till ett extra snöre för att se till att du har ett jämnt antal för att kunna knyta dina varv med makraméknutar. Videon visar hur detta kan göras på ett snyggt sätt (06:00). Du kan också lägga till extra snören på samma sätt bara för att göra din korg lite bredare än basen. I min ovala korg lade jag till 3 extra snören eftersom den hade både ojämnt antal hål, och makramén började dra ihop sig ovanför basen. Därför lade jag till 2 extra snören för att göra den bredare. Bilden nedan visar den ovala korgen (15 x 10 cm träbotten) och placeringen av de extra snörena är inringade.

 

Här är hela videon:

Är du ny här? Jag heter Fanny Zedenius och driver ett litet företag i Sverige som heter Createaholic. Du hittar min bästsäljande bok om makramé för nybörjare här samt mina två nyare böcker, och du kan spana in mig på Instagram här. På den här hemsidan säljer jag allt du behöver för att komma igång på din textilhantverksresa - vare sig det är makramé, vävning, virkning eller något annat! Jag lägger även då och då upp nya blogginlägg där jag delar med mig av några av de kreativa projekt jag jobbar med.
Jag hoppas att du ska trivas här i mitt hörn av Internet!
Kram, Fanny

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Lämna en kommentar